Brev till GU: ”Vad som krävs är satsning”

Emilia Håkansson

Emilia Håkansson, K103-medarbetare och medie- och kommunikationsvetarstudent skriver ett öppet brev till Göteborgs universitet efter att de dragit tillbaka sitt stöd till studentradion vilket motsvarar 80 procent av kanalens budget.

Till Göteborgs universitet,

Det skulle kunna liknas vid en käftsmäll, en dödsdom eller ett oväntat bakslag, men jag väljer att kalla det uppvaknande.

Tack Göteborgs universitet för att ni fått mig och andra aktiva på studentradion att inse vilket stort värde K103 har för oss. Genom att dra in ert bidrag några månader före årsskiftet har ni öppnat våra ögon.

Bidraget har utgjort 80 procent av K103s intäkter. Om vi inte hittar nya finansiärer före årsskiftet kommer studentradion att läggas ned. Detta skulle innebära en stor förlust för alla aktiva inom radion, våra lyssnare och inte minst för radion som medium. 

K103 har 120 aktiva medlemmar som ideellt driver radion och producerar de program som sänds. Det här är något vi brinner för. En verksamhet i vilken vi inte tar på oss ”offerkoftan” utan istället kämpar för att vi ska få fortsätta producera, fortsätta sända, fortsätta vara en av Göteborgs kulturförmedlare och informationsspridare.

Själv har jag varit aktiv i några månader och det här är det roligaste jag någonsin gjort. Under den korta tiden har jag lärt mig otroligt mycket. Studentradion innebär enorma möjligheter för den som har engagemang, tid och intresse. Vad jag funnit förvånansvärt är studentradions tillgänglighet. Tredje gången jag sände radio fann jag mig själv i studion med ett band som jag intervjuade och som sedan spelade live. Att få göra en sådan sak har för mig känts avlägset men är nu en erfarenhet.

Studentradion är ur utbildningssynpunkt väldigt viktig. Dels för de studenter som läser journalistik, dels för oss andra aktiva studenter med ett stort radiointresse. Göteborgs universitet är ett av landets största och deras utbildning inom journalistik är erkänd. Därför är det en gåta för mig hur man inte kan se studentradion som en studentverksamhet värd att satsa på. 

Vår roll som informationsspridare till studenter har undervärderats. Enligt universitetets motivering är vår spridning inte rimlig för att få stöd. Det enda positiva i den motiveringen är att den, om än på helt fel sätt, belyser ett viktigt problem. Det är att vi inte syns tillräckligt. Medvetenheten kring studentradion är för låg.

Studentradion har lyssnare och bland dessa är många studenter. Jag skulle kalla vår lyssnarskara för rimlig, andra inte. På K103 har vi som mål att värna om våra lyssnare och försöka värva fler, men även en ideell verksamhet har tyvärr sina begränsningar. Att vid sidan av sina studier producera radio och driva ideell marknadsföring utan några större medel skulle av somliga kanske ses som rimligt, men inte av mig.

För att nå ut till Göteborgs studenter och värva fler lyssnare måste vi finnas där de finns. Lyssna på radio gör de flesta, men på nya villkor. Det är hög tid att satsa för att väcka liv i radion som medium. K103 är redo att avancera men utan finansiering är det omöjligt att hänga med i dagens radioutveckling som innebär allt högre webbaktivitet och sändingar i form av podcasts.

”Universitetet ska följa, men också påverka, samhällsutvecklingen och vara en synlig aktör i samhället”. Att döma av era egna ord borde det rimligtvis inte vara så svårmotiverat. Vad som krävs är en nysatsning, inte ett indraget bidrag.

Tack Göteborgs universitet, vi är vakna!

Emilia Håkansson
student vid Göteborgs universitet, kårmedlem, aktiv i K 103 Göteborgs studentradio

 

Läs mer:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>